10 tips voor het fietsen naar het werk

08/07/2020
696
Views

Sommigen van ons gebruiken de fiets al heel lang voor onze dagelijkse ritten vanwege de vele voordelen. Anderen gaan het vanaf nu doen. Zoals in veel aspecten van het leven kan het begin ingewikkeld zijn en kan het een beetje eng zijn om de stadsjungle op de fiets onder ogen te zien. Het is dus altijd aan te raden om een aantal beginnerstips op te volgen over het fietsen naar het werk en het niet op te geven na een poging. Vanuit onze ervaring geven we je de 10 belangrijkste tips om je met de fiets door de stad te verplaatsen.

De 10 tips die je moet opvolgen om met de fiets naar je werk te gaan

1. Gebruik de juiste fiets

Elk type fiets valt op in een ander veld en in de stad zijn de beste fietsen de fixie-/single-speed-fietsen, forensenfietsen, vouwfietsen, elektrische stadsfietsen en ook grindfietsen. Het rijden op een zware mountainbike met bergbanden en vering is geen goed idee. Het zal je zwaarder maken en je meer kracht geven dan je nodig hebt. Aan de andere kant zijn fietsen zoals de fixie-/single-speed-fietsen perfect voor het rijden door de stad. Ze zijn licht, resistent, hebben weinig onderhoud nodig en zijn goedkoop. Als je hellingen op je route hebt, moet je misschien een elektrische fiets gebruiken, als je thuis weinig ruimte hebt een opvouwbare, als je de fiets ook in het weekend gaat gebruiken om door de stad te rijden een forenzenfiets, en een grindfiets als je in de bergen of op de weg gaat rijden.

10 tips voor het fietsen naar het werk

AL ONZE FIETSEN WEERGEVEN

2. Plan je ritten

De voorbereiding en planning van je dagelijkse rit is zeer belangrijk. De kortste route is niet altijd de beste. Zoek de rustigste weg, met minder auto’s, minder helling en meer schaduw in de zomer. Je kunt Google Maps of Komoot gebruiken om de beste theoretische route met de fiets te bekijken, hoewel je daarna dankzij je eigen ervaring en kennis van de stad de tijd zal kunnen verminderen en de veiligheid op je gebruikelijke reizen zal kunnen verhogen. Het is een goed idee om te proberen de eerste paar dagen de reis heel vroeg of heel laat te maken als er minder verkeer is.

10 tips voor het fietsen naar het werk

3. Bereid je voor op iedere mogelijke onvoorziene situatie

Het kan en zal je overkomen: je krijgt een lekke band op het slechtst mogelijke moment. Om te voorkomen dat je te voet of met het openbaar vervoer moet terugkeren met je fiets op je rug, is het altijd aan te raden om met het meest essentiële te zijn uitgerust. Een reparatiekit voor lekke banden, een spray met prikbestendig schuim en een klein pompje redden je leven. Ook moet je altijd een kleine multifunctionele sleutel bij je hebben om elk klein mechanisch incident op te kunnen lossen. Je moet ook nadenken over wat je moet doen als het regent. Het is altijd een goed idee om het weer de dag ervoor in de gaten te houden en altijd een opvouwbare regenjas bij je te dragen.

10 tips voor het fietsen naar het werk

GEREEDSCHAP KOPEN OM JE FIETS TE REPAREREN

4. Zorg dat je zichtbaar bent

Overdag, en vooral ‘s nachts, moet je jezelf perfect zichtbaar maken voor andere voertuigen en voorbijgangers. Met de koplamp kun je bij weinig licht eventuele hobbels zien. Het achterlicht daarentegen is uiterst belangrijk, zodat de auto’s achter je je in alle omstandigheden kunnen zien. ‘s Nachts is het verplicht om zowel het voor- als het achterlicht aan te hebben, maar we raden aan om deze altijd te laten branden, in ieder geval het achterlicht. Je kunt ook een reflecterend hesje dragen of reflecterende elementen op je fiets, rugzak of ledematen monteren.

10 tips voor het fietsen naar het werk

LAMPEN KOPEN VOOR JE FIETS

5. Zorg dat je te horen bent

Het is niet alleen belangrijk dat mensen je zien, maar ook dat ze je horen. Een fietsbel is verplicht in de stad, maar deze is ook heel handig om een afgeleide voorbijganger die oversteekt over het fietspad aan te geven dat je er bent.

10 tips voor het fietsen naar het werk

FIETSBEL KOPEN

6. Gebruik een helm

Het is niet verplicht in de stad, maar het wordt wel aanbevolen. Elke kleine onverwachte gebeurtenis of elke plotselinge manoeuvre kan ervoor zorgen dat je van je fiets valt en een klap op je hoofd krijgt. Hoewel de klappen meestal niet ernstig zijn, is er een klein percentage van de valpartijen dat ernstig hoofdletsel kan veroorzaken. Voor ons is het duidelijk, de helm gaat altijd op.

10 tips voor het fietsen naar het werk

ALLE FIETSHELMEN WEERGEVEN

7. Respecteer de verkeersborden en verkeerslichten

Wij fietsers worden gestigmatiseerd als een groep die zich niet aan de verkeersregels houdt. Draag er niet aan bij. Dus: respecteer verkeersborden, stop bij de verkeerslichten als het nodig is, geef voorrang als je geen voorrang hebt, rij op de fietsstrook als dit verplicht is en haal nooit rechts in. Vergeet niet je bochten met je armen aan te geven. Op deze manier weten de voertuigen die ons volgen wat we doen voordat we het doen.

10 tips voor het fietsen naar het werk

8. Rijd op het midden van de baan

Ook al geloof je het niet en duwt de rest van de voertuigen ons naar de rechterkant van de rijstrook: in bewoonde gebieden kunnen we in het midden van de rijstrook rijden. Op deze manier kunnen we een ongeluk voorkomen als een geparkeerde auto ineens de deur op ons pad opent.

10 tips voor het fietsen naar het werk

9. Zweet zo min mogelijk

Ja, dit is een moeilijk advies om op te volgen, maar we kunnen stappen ondernemen om zo min mogelijk te zweten. Ten eerste, leg het tempo niet te hoog. Hoe meer moeite, hoe meer zweet. De beste manier om dit te doen is om ruim van tevoren te vertrekken en op tijd op je bestemming aan te komen. Probeer te voorkomen dat je een rugzak draagt, wat veel zweet veroorzaakt. Je kunt zadeltassen of manden op je fiets monteren om je spullen comfortabel en zonder te zweten te dragen. Als het nog zomer is of als we een lange reis moeten maken, neem dan een handdoek, deodorant en andere kleren mee en kleed je om als je op je bestemming aankomt. Of beter nog, vraag om douches te installeren op je werkplek. Dat is noemenswaardig.

10 tips voor het fietsen naar het werk

ALLE ZAKKEN EN TASSEN WEERGEVEN

10. Neem altijd een slot mee (of twee)

Fietsen worden gestolen. Het is jammer, maar zo is het nu eenmaal. U-vormige sloten zijn het veiligst en het meest comfortabel om mee te nemen. Ze zetten het frame en een van de wielen vast, maar in combinatie met een ketting is je fiets veilig. Afhankelijk van hoe lang de fiets op straat wordt geparkeerd en of het een afgelegen plaats is of met veel mensen, is het raadzaam om het juiste slot te gebruiken in overeenstemming met je niveau van veiligheid. Er zijn ook anti-diefstalmoeren die voorkomen dat je een ander slot of extra ketting hoeft mee te nemen.

10 tips voor het fietsen naar het werk

ALLE VEILIGHEIDSSLOTEN WEERGEVEN

Extra tip

Geniet van de rit. Gebruik de fietstocht naar het werk of naar huis om te ontspannen, om over dingen na te denken. Je hebt het voorrecht om je op de fiets te kunnen verplaatsen, zonder vervuiling en zonder gebruik te hoeven maken van het openbaar vervoer. Waardeer het!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *