Fietstraining op een lege maag: de voordelen en risico’s

10/19/2020
fietsvasten
1848
Views

Zoals bij alle trainingsmethoden, heeft trainen op een lege maag zo zijn voordelen en risico’s. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle voordelen en ongemakken van deze trainingsmethode voordat je hiermee aan de slag gaat.

Voordat we het hebben over hoe we moeten trainen op een lege maag, gaan we ons richten op de definitie van de term ‘vasten’. Vasten verwijst naar het resultaat van het niet eten van voedsel tijdens de nacht of het overslaan of uitstellen van het ontbijt. Door niet te eten gedurende deze periode zorgen we voor een laag glycogeengehalte in ons lichaam en activeren we de gunstige effecten van het vasten, met name vetverbranding.

Je kunt tijdens de periode van het vasten vloeibare voedingsmiddelen consumeren, zoals water, koffie of infusies, omdat de consumptie hiervan geen invloed heeft op het vasten. Ook helpt het om het hongergevoel te stillen en te voorkomen dat je bang wordt om honger te krijgen.

Deze trainingsmethode is niet aan te raden voor beginnende fietsers of fietsers met weinig ervaring.

Hoe moet je op de lege maag trainen op de fiets?

Het belangrijkste doel van vasten op de fiets is ons organisme forceren om de vetvoorraad te gebruiken als energiebron. Fietsen terwijl je vast is niet eenvoudig en om het gewenste resultaat te behalen moet je rekening houden met twee belangrijke factoren: de intensiteit waarmee je de training uitvoert tijdens het vasten en de totale duur van de activiteit.

De training moet een lage intensiteit hebben en maximaal één of anderhalf uur duren. De intensiteit is extreem belangrijk, aangezien ons lichaam een extreem laag glycogeengehalte heeft na zoveel uren zonder eten en het vetvoorraad nodig heeft om ons organisme van energie te voorzien.

Glycogeen zorgt dat we energie hebben tijdens trainingen met een hoge intensiteit. Daarom moeten we een training met een lage intensiteit doen, zodat ons lichaam de vetvoorraad kan gebruiken om ons van energie te voorzien.

Met deze twee factoren in je achterhoofd kun je op zoek gaan naar een eenvoudige route voor je training op een lege maag.

Voordelen van fietsen op een lege maag

Trainen op een lege maag heeft een gunstig effect op ons lichaam. Hieronder bieden we je een lijst met de belangrijkste voordelen van trainen op een lege maag:

1. Vet gebruiken als energiebron

Dit is het grote voordeel van trainingen op een lege maag: we laten ons lichaam eraan wennen om vet te gebruiken als energiebron en zorgen dat het zich hierop afstemt. Het zorgt dat we effectiever worden en je bespaard de voorraad glycogeen zoveel mogelijk.

2. Versnelling van de stofwisseling

Trainen op een lege maag helpt ons om ons lichaam ‘s ochtends te activeren, onze stofwisseling te versnellen, ontvankelijker te zijn en ons beter te voelen over onszelf.

3. Bevordering van het herstel

Dankzij deze fietsmethode zorgen we ervoor dat ons lichaam efficiënter wordt en het sneller en effectiever herstelt.

4. Vermindert de gevoeligheid voor insuline

Het is een zeer gunstig aspect voor ons dagelijks leven om insulinepieken en hoge bloedsuikerspiegels te vermijden. Een optimale gevoeligheid voor insuline zal onze sportprestaties aanzienlijk verbeteren.

Fietstraining op een lege maag

Risico’s van fietsen op een lege maag

Zoals vele trainingsmethoden heeft ook het fietsen op een lege maag zo zijn risico’s. Hieronder sommen we de belangrijkste risico’s op van fietsen op een lege maag:

1. Verlies van spiermassa

Dit komt voor in het geval van training bij hoge of zeer lage intensiteit tijdens het vasten. Onze glycogeen- en vetvoorraad raakt uitgeput en dan begint ons lichaam spiermassa te verliezen.

2. Verlies van vermogen en kracht

Dit verlies houdt verband met het bovenstaande. Tijdens het trainen op een lege maag mag je de anaerobe drempel niet overschrijden. Je moet trainen met een lage intensiteit, op eenvoudige terreinen en met een hoge cadans om dit verlies te voorkomen.

3. Hypoglykemie

Je kunt snel last krijgen van uitdroging en dit kan gepaard gaan met een lage bloedsuikerspiegel. Het wordt aanbevolen om altijd een controle uit te voeren voordat je met deze trainingsmethode begint, zonder de aangegeven limieten te overschrijden.

Intermitterend vasten in de wielersport

Intermitterend vasten gaat niet over minder eten, maar over eten binnen specifieke tijdsperioden. We zijn bijvoorbeeld gewend om te eten op bepaalde tijden van de dag en de verschillende maaltijden te verdelen in ontbijt, lunch, snack en avondeten. Bij het intermitterend vasten wordt het anders verdeeld, zodat er minstens 12 uur tussen elke maaltijd zit. Met deze methode kan ons lichaam energiesystemen op een efficiëntere wijze gebruiken en vetten gebruiken als energiebron, net als bij het normale vasten.

Deze trainingsmethode moet zeer goed worden toegepast bij het fietsen en we moeten een goede planning hebben van de dagen waarop en de trainingen waarbij we intermitterend willen vasten.

Zoals we al eerder hebben aangegeven, gebruikt ons lichaam glycogeen als belangrijkste energiebron. Op de dagen dat we intensieve trainingen hebben, moeten we het vasten dus laten voor wat het is en onze glycogeenvoorraad aanvullen om een hoge prestatie te kunnen leveren. Aan de andere kant zijn de dagen van actief herstel of de dagen waarop we rustig rond gaan rijden de ideale dagen om de methode van het intermitterend vasten toe te passen. De intensiteit van de training is dan namelijk laag en dat is noodzakelijk om deze methode te kunnen uitvoeren.

Fietstraining op een lege maag

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *