Flip-flopnaaf. Vast tandwiel of single-speed? De verschillen

08/04/2020
1867
Views

Elke week vragen onze klanten ons meerdere keren of een vast of enkelvoudig kettingwiel beter is. Daarom hebben we besloten om een paar regels te wijden aan het verduidelijken van een aantal begrippen.

De meeste van onze fixiefietsen (eigenlijk zou je elk specifiek model moeten bekijken) hebben een achterwiel met een flip-flopnaaf. Maar wat is een flip-flopnaaf en kun je er meer uit halen? Hier leggen we alle vragen uit die je jezelf waarschijnlijk stelt.

ALLE FIXIEFIETSEN WEERGEVEN

Hoe werken de vaste en vrijlooptandwielen van een fiets?

Voordat we ingaan op al deze concepten, is het belangrijk om te begrijpen hoe het tandwiel van een fiets werkt en wat het verschil is tussen een vrijloop- en een vast tandwiel.

De functie van het tandwiel van een fiets is in príncipe om beweging over te brengen op het achterwiel en om vooruit te kunnen gaan als je trapt. De functie van het tandwiel varieert echter, afhankelijk van het feit of het een vrijloop of vast tandwiel is.

Verschillen tussen een vrijloop- en een vast tandwiel

Vrijlooptandwiel

Het tandwiel van vrijloopfietsen werkt als volgt: als je stopt met trappen, blijft het achterwiel zelfstandig draaien zonder dat je de inertiebeweging weer op de pedalen hoeft over te brengen.

Met de single-speed (vrijloop)-modus is het alsof je een fiets voor het leven hebt, maar dan zonder versnellingen. Het gebrek aan tandwielen lijkt misschien een nadeel, en dat kan zo zijn, als je op een berg woont, maar het heeft ook zijn voordelen. Je hoeft de tandwielen bijvoorbeeld niet te onderhouden, ze zijn eenvoudig en de ketting kan niet vastlopen op het meest onverwachte moment.

vrijloop-ed-16d

ALLE VRIJLOOPTANDWIELEN WEERGEVEN

Vast tandwiel

Voordat het idee kwam van een vrijloopsysteem, hadden de fietsen een wiel dat verbonden was met de pedalen: een vast tandwiel. Deze fietsen hebben het voordeel dat je de hechting van het asfalt kunt merken en de traagheid van de fiets helpt bij het passeren van dode punten.

Met het vaste tandwiel is een beetje oefening nodig, want je moet eerst een periode van gewenning doorlopen. Let vooral op bij het afdalen, want de pedalen draaien nog steeds, ook als je niet trapt. Om te remmen, moet je het wiel blokkeren met je benen/pedalen en/of helpen met de remmen. Ze zorgen er echter voor dat je tijdens het remmen meer moeite doet met je knie, als je de remmen niet gebruikt, en ze laten je niet toe om te schakelen.

Als je met een fixie rijdt, gaat de fiets met je mee en heb je er absolute controle over. De zuiverheid en eenvoud verleiden je vanaf het begin en als je er in slaagt om deze te beheersen, zul je genieten van genoegens die je niet ervaart met andere soorten fietsen.

Een aandrijving met vast tandwiel is mechanisch efficiënter dan elke andere fietsaandrijving, dankzij de directe overdracht van energie van de fietser naar de wielen. Een vast tandwiel heeft dus minder energie nodig om een versnelling te bewegen dan een fiets met versnellingen in dezelfde versnelling.

Je hebt ook de mogelijkheid om je fiets om te bouwen tot een single-speed fixiefiets met deze single-speed-conversiekit.

 

fixed_sprocket_bike_blb_16d_black

ALLE VASTE TANDWIELEN WEERGEVEN

Maar wat is nu een flip-flopnaaf en hoe werkt deze?

Nu we het verschil weten tussen een vrijlooptandwiel en een vast tandwiel, kunnen we duidelijk uitleggen wat een flip-flopnaaf is en hoe deze werkt.

Met de flip-flopnaaf, ook wel een dubbel omkeerbaar tandwiel (vrijlooptandwiel + vast tandwiel) genoemd, is het net alsof je twee fietsen hebt: eentje met een vaste modus en eentje met een vrije modus. Het achterwiel heeft namelijk twee tandwielen, een vaste (fixie) en een vrije (single-speed). Je kunt de wielpositie wijzigen voor de stijl die jij het fijnst vindt.

In die zin is het wisselen van een vast tandwiel naar een vrijloopfiets (zoals we die meestal kennen en beter kennen) heel eenvoudig: je verwijdert het wiel en monteert het weer andersom. als het verwijderen van het wiel en het weer andersom monteren.

Je denkt misschien dat dit type wiel moeilijk te vinden is op de markt, maar het is eerder het tegenovergestelde. Zozeer zelfs, dat veel van de fietsmerken met een vast tandwiel al dit type flip-flopnaaf bevatten. En dat komt omdat de bekendheid ervan sterk is toegenomen door de voordelen die het ons als gebruikers biedt.

Andere voordelen die we kunnen hebben bij het gebruik van een flip-flopfiets, zijn de mechanische eenvoud, evenals de effectiviteit in de overdracht van kracht zonder verlies.

zwarte menjoin achternaaf

FLIP-FLOPNAAF KOPEN VOOR JE FIETS

Tot slot…

De flip-flopnaaf probeert het beste van de twee modi samen te brengen. Zo ervaar je het gevoel dat je je aan het asfalt vasthoudt bij het rijden op de vlakke terreinen of het heuvelachtige terrein, terwijl je tijdens afdalingen of op gunstiger terrein kunt overschakelen op het vrijlooptandwiel voor meer controle en veiligheid op de fiets.

De fixiefietsen transformeren de wereld van de stadsfietsen, ze brengen schoonheid samen, terug naar de basis en bovendien ecologisch!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *