Hoe een vast en vrijloop tandwiel te monteren

07/04/2020
4015
Views

Een van de twijfels die ontstaan in je opkomen wanneer je onderdelen van een fixie fiets monteert, een oude racefiets herstelt of een fietsframe koopt, is hoe je het vaste en/of vrije tandwiel op het achterwiel moet monteren en demonteren. 

ANDWIEL KOPEN VOOR JE FIET

Gereedschap dat je nodig hebt voor het assembleren en demonteren van tandwielen

Om de tandwielen van een fiets te vervangen heb je een tandwiel-lockring nodig.  Dit gereedschap bestaat uit een halvemaanvormige moersleutel en ketting. De ketting wordt gebruikt om het tandwiel aan te draaien door het in het tandwiel te schroeven. Het andere halvemaanvormige onderdeel wordt gebruikt om de lockring aan te draaien. Als we het tandwiel niet goed vastdraaien, kan het loskomen. Als dit gebeurt, kun je van de fiets vallen. Maar meestal ‘vergaat’ het tandwiel door wrijving waardoor de naaf van de fiets nutteloos wordt. De meeste fabrikanten geven geen garantie op de naaf als ze zijn beschadigd als gevolg van slechte montage of onvoldoende onderhoud.

professional-chainwhip

TANDWIEL-LOCKRING KOPEN

 

Hoe stap voor stap een vast tandwiel uit elkaar halen en monteren?

1. Zorg ervoor dat de naaf compatibel is

Hoewel deze stap voor de hand ligt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de naaf van het achterwiel compatibel is met het tandwiel. Om dit te weten te komen, moeten we kijken of er twee schroefdraden met een verschillende diameter zijn aan ten minste een kant. Een is voor het tandiwel en de andere voor de lockring.  

2. Demontage van het tandwiel

Om het tandwiel uit elkaar te halen moeten we eerst de lockring verwijderen met de tandwiel-lockring door deze in de richting van de klok te draaien. Dan halen we het tandwiel eruit door het in de andere richting van de lockring te draaien, tegen de wijzers van de klok.

3. Verwijderen van het tandwiel en schoonmaken van de naaf

Zodra we de ring hebben losgemaakt, gan we de tandwielen verwijderen en vervolgens de kern schoonmaken met een oude keukendoek en, indien mogelijk, met een reinigingsvloeistof. Om de naven schoon te maken kunnen we een speciale borstel  gebruiken waarmee je comfortabel de hoeken tussen spaken en naven kunt bereiken.

4. Montage en vastzetten van het tandwiel

Bij het opnieuw monteren van het tandwiel is het vooral belangrijk dat het tandwiel volledig vast staat. Om dit te doen, herhalen we het demontageproces andersom. Hou het tandwiel stevig vast met dezelfde tool die we eerder hebben gebruikt en knijp hard. Draai het tandwiel met de klok mee. Schroef vervolgens de lockring of lockmoer in de tegenovergestelde richting als het tandwiel en draai stevig vast met het gereedschap… Daarna zou het klaar moeten zijn.

Mocht je nog twijfelen, dan kun je in deze video ook snel zien hoe je een vast tandwiel kunt monteren:

 

Hoe een vrij tandwiel uit elkaar halen en monteren?

Het vrije tandwiel is zeer eenvoudig te monteren. Je moet ervoor zorgen dat je het in de juiste richting en aan de rechterkant monteert. Het vrije tandwiel kan worden gemonteerd aan beide zijden van een flip-flop naaf, zoals die op de foto, op de breedste diameter. Kijk naar de foto hieronder, dan zul je zien dat het een aantal holtes onder de letters heeft.

Hoe een vast en vrijloop tandwiel te monteren
Deze holtes dienen om het tandwiel in de toekomst te verwijderen, dus je moet het monteren met de holtes naar buiten. Om het vrije tandwiel vast te schroeven heb je geen specifiek gereedschap nodig, je kunt het maximaal aandrukken met je handen. De trapbeweging tijdens het fietsen zal het tandwiel verder vastzetten. We hopen dat deze tips je zullen helpen bij de montage.

Wat als onze fiets een flip-flop naaf heeft, hoe monteren we de tandwielen?

In het geval van een flip-flop naaf (met aan de ene kant een vast tandwiel en aan de andere een vrij tandwiel) zie je dat de ene kant 2 schroefdraadhoogtes heeft:

Hoe een vast en vrijloop tandwiel te monteren
Als we kijken naar het linkerdeel van de bovenste foto van de naaf: op de draad die meer aan de binnenkant zit, wordt het vaste tandwiel gemonteerd dat met de klok mee wordt geschroefd. Op de draad die zich op het buitenste deel (de kleinste diameter) bevindt, wordt de vergrendeling gemonteerd, in de tegenovergestelde draairichting van het tandwiel. Je kunt het heel gemakkelijk zien, de lockring past niet in de grotere draad, en het vaste tandwiel schroeft alleen in de grotere diameter. Je zult zien dat het vaste tandwiel is niet hetzelfde aan beide zijden. De ene kant is volledig plat en de andere kant is net als in de volgende foto:

Hoe een vast en vrijloop tandwiel te monteren

Hoe roest te verwijderen op de tandwielen?

Een ander probleem als het gaat om het ombouwen van een fiets tot een fixie of het veranderen van de tandwielen van de fiets is hoe je roest kunt verwijderen uit de tandwielen. Dit hangt af van de hoeveelheid roest. Er zijn verschillende aanbevelingen die zeer nuttig kunnen zijn: zuiveringszout en citroen, wasmiddel en azijn of chemicaliën.

Zoals je hebt gezien, is het vervangen van de tandwielen van een fiets eenvoudiger dan je in eerste instantie zou denken. Je hoeft niet extreem geduldig te zijn. Je hoeft alleen maar de juiste tools te hebben, het proces uit te voeren, en in een paar minuten ben je klaar. 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *