Je fiets op de juiste manier schoonmaken

07/22/2020
1541
Views

Je hebt je fiets vast en zeker ooit ergens na een regenachtige en modderige dag ergens geparkeerd, en bent hem vergeten schoon te maken. En als je hem opnieuw tevoorschijn haalt, ontdek je de rotzooi die door de droge modder is ontstaan. Naast het feit dat hij moet glanzen en schitteren, is het belangrijk om je fiets schoon te houden om de levensduur van de onderdelen te verlengen. Ook is het belangrijk om de fiets goed te laten drogen om roestvorming te voorkomen.

Je fiets op de juiste manier schoonmaken

Praktische tips om je fiets schoon te maken en te ontvetten

  • Gebruik een specifiek apparaat voor het schoonmaken van fietsen, deze is ontworpen om water te spuiten met een gepaste druk.
  • Een slang werkt ook goed als je niet over het specifieke apparaat beschikt.
  • Vermijd het gebruik van hogedrukapparaten, zoals die voor het reinigen van auto’s. Dit kan namelijk de lagers, wielen of andere delicate elementen beschadigen. Als het moet, spuit het wáter dan vanaf minstens anderhalve meter afstand op de fiets.

Noodzakelijke kit voor het schoonmaken van de fiets

  • Emmer met schoon water: dit is handig om de spons mee schoon te maken.
  • Zeep: er bestaan specifieke soorten zeep waarmee je fietsen kunt schoonmaken. Deze zijn handig om vet en vuil van het frame te verwijderen. Je kunt een ander type zeep gebruiken, maar de speciale soorten zeep voor fietsen zijn niet agressief voor de lak of de onderdelen.
  • Een aantal lappen: eentje om de vuilste plekken schoon te maken en de andere om te drogen.
  • Spons: de typische grote sponzen om auto’s mee schoon te maken, deze werken ook om fietsen mee schoon te maken.
  • Latex handschoenen: niet noodzakelijk, maar wel aan te raden, zodat onze handen worden beschermd tegen vet en agressieve elementen, zoals ontvetter.
  • Borstels: perfect voor het bereiken van moeilijk bereikbare plekken, zoals hubs en cassettes.
  • Ontvetter: voor het verwijderen van vet uit de ketting en het hele transmissiesysteem.

ALLE PRODUCTEN OM FIETSEN MEE SCHOON TE MAKEN BEKIJKEN

Je fiets op de juiste manier schoonmaken

Stappen om je fiets schoon te maken en te ontvetten

1. Haal de wielen eraf

Het is veel makkelijker om moeilijke toegangspunten te bereiken van het frame en het is ook makkelijker om de wielen 1 voor 1 schoon te maken.

Gebruik voldoende water en zeep. Bespaar niet op de middelen voor je fiets.

Je fiets op de juiste manier schoonmaken

2. Begin met het schoonmaken van het frame

Het is belangrijk dat je altijd van boven naar beneden schoonmaakt, zodat je bepaalde gedeeltes van de fiets niet twee keer hoeft schoon te maken.

Ten eerste: maak het frame, stuur, de vork, de zadelpen, zitting, krukassen en pedalen nat. Zoals we al eerder hebben aangegeven, moet je geen water gebruiken met hoge druk en richt je niet direct op veringen of lagers.

Je fiets op de juiste manier schoonmaken

MUC-OFF-PAKKET KOPEN VOOR HET WASSEN, BESCHERMEN EN SMEREN

3. Ga verder met de transmissie

Als alles nat is, giet je de ontvetter op de transmissie: de ketting, kettingring, tandwielen. Vervolgens laat je deze inwerken. Probeer te zorgen dat het niet op de remblokken terechtkomt, deze kunnen vervuild raken en je zou deze dan moeten verwisselen of vijlen. Een hoop gedoe. Leg een vod om de remschijf, of doe er een speciale bescherming omheen, en zorg dat er niets vanaf druipt.

Je fiets op de juiste manier schoonmaken

Breng in de tussentijd de spray zeep aan op de hele fiets en gebruik de spons om de fiets schoon te maken vanaf het bovenkant van het frame tot de onderkant. Je kunt een spons of een zachte borstel gebruiken. Richt je met name op de binnenkant van de vork, de achterste steunen en de onderkant van de trapas.

Je fiets op de juiste manier schoonmaken

4. Maak de ketting van de fiets schoon

Nu de ontvetter het vuil en het vet van de transmissie al aan het afbreken is, kun je de ketting, de cassette en de kettingringen borstelen. Profiteer van de beweging van de ketting door de krukassen naar achteren te bewegen en de borstel in 1 punt vast te laten zitten. Maak ook grondig schoon tussen de tandwielen van de cassette.

MERLIN-ONTVETTER KOPEN

Je fiets op de juiste manier schoonmaken

5. Borstel de hubs

Voor het afspoelen laten we de zeep op het frame inwerken en reinigen we de wielen op ons gemak: de banden, velgen, spaken en naven. Dit doen we met een spons. Maak eerst de spons schoon in de emmer met schoon water. Om de naven te reinigen kunnen we gebruikmaken van een speciale borstel waarmee we de hoeken tussen de spaken en de naven met gemak kunnen bereiken.

PARK TOOL-SCHOONMAAKBORSTELS KOPEN

6. Plaats de wielen terug

En spoel af met voldoende water maar zonder te veel druk toe te passen op de gevoelige gebieden.

Je fiets op de juiste manier schoonmaken

7. Drogen en smeren

Voordat je klaar bent, droog je de fiets met een van de schone lappen. Het is zeer belangrijk dat alles droog is, zelfs binnenin de schroeven en bevestigingen.

Smeer ten slotte de transmissie. Je kunt olie of wassmeermiddel gebruiken voor de ketting. Vergeet ook niet een beetje hiervan aan te brengen op de pedalen. Dan kunnen we van dit moment gebruikmaken om de zadelpen te verwijderen, deze goed te drogen en montagevet aan te brengen, zodat we vervelende geluiden kunnen voorkomen.

CERA BLUB-SMEEROLIE KOPEN

Je fiets op de juiste manier schoonmaken

8. De finishing touch

Om te zorgen dat onze fiets eruit blijft zien zoals toen we hem de eerste dag mee naar huis namen vanuit de winkel, kunnen we een bescherming aanbrengen. Deze zorgt ervoor dat de fiets glanst (of mat blijft, afhankelijk van de afwerking) en vormt een beschermende laag die voorkomt dat stof en vuil zich gemakkelijk kunnen hechten.

MUC-OFF-BESCHERMING KOPEN

Je fiets op de juiste manier schoonmaken

Nu hoef je alleen nog maar de straat op te gaan en te genieten van je fiets en deze opnieuw vuil te maken.

Hoe vaak moet je een fiets wassen?

Er is geen standaard antwoord op deze vraag. Als je naar buiten gaat als het net geregend heeft, dan moet je de fiets natuurlijk dezelfde dag nog schoonmaken. Als je de fiets gedurende langere tijd in de opslagruimte laat staan, moet je hem echter ook afstoffen en opnieuw invetten. En wat betreft het smeren: we raden je aan om smeerolie op mountainbikes aan te brengen na elk uitstapje. Voor racefietsen raden we je aan smeermiddel aan te brengen om de twee of drie dagen indien er sprake is van droog weer.

SMEEROLIE KOPEN VOOR DE FIETS

Je fiets op de juiste manier schoonmaken

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *